REVERSE CHARGE INPUT CAN CLAIM AS INPUT CREDIT


This query is : Resolved 

Quick Summary
This discussion clarifies how to handle GST payments under the Reverse Charge Mechanism (RCM) for services such as security, legal expenses, and GTA. You can indeed use funds from your cash ledger to pay the RCM GST. Once paid, this amount can be claimed as Input Tax Credit (ITC), provided you meet the conditions outlined in Sections 16 and 17 of the GST Act.

(Querist)
12 March 2021 sir,
my query is in RCM - like 1).security Service 2) Legal Expense 3) GTA - SERVICE RECIPIENT - IF I HAVE MONEY IN MY CASH LEDGER BOOK AND PAY THE REVERSE CHARGE AND ADD THAT REVERSE CHARGE INPUT TO THE ORIGINAL INPUT ?




12 March 2021 Yes you have to pay GST in cash and then claim ITC subject to section 16 & 17

12 March 2021 Yes you can use the cash ledger balance for RCM payment and then take the RCM paid as ITC.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details