Reposting my query kindly reply.


This query is : Resolved 

Quick Summary
This discussion clarifies GST implications for commission agents selling land. Even if turnover is below £20 lakh, agents facilitating land sales are generally liable for compulsory GST registration as it's considered a service. Regarding turnover, while the full amount might pass through the agent's account, typically only the commission earned is subject to GST, though specific circumstances and tax authority interpretation can influence this.

17 April 2025 Q.1 A commission agent dealing in the sale of land, being immovable property and providing services to UNREGISTERED PERSON, is he liable for taking compulsory registration even if turnover is below 20 Lakhs?
This question arises in terms of the definition of " Agent" under Section 2[5], under Section 7 and Entry No. 5 of the Schedule III, who is supposed to deal only in goods or services. Land, not being goods, is it sustainable to demand GST on such commission? Please clarify.

Q.2 Can commission agent of land take the full value of consideration firstly in his account, then deduct his commission & then further transfer the balance amount to original owner of land, what will be treated as turnover of the agent then?

18 April 2025 GST registration is generally required for commission agents irrespective of turnover limits. While land is classified as immovable property and not goods, the commission earned by an agent for facilitating its sale is considered a service and is subject to GST.
The definition of "agent" under Section 2(5) of the CGST Act includes commission agents who supply services on behalf of another person, making them liable for GST registration even if their turnover is below ₹20 lakh.
For your second question, if a commission agent first receives the full value of consideration in their account, deducts their commission, and then transfers the balance to the original owner, the entire amount may be considered their turnover. However, tax authorities typically treat only the commission portion as taxable turnover for GST purposes. The accounting treatment and tax implications depend on whether the agent is acting as an intermediary or principal in the transaction.

28 September 2025 Good luck.....


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details