GST for Conducting National Student Conference Fee


This query is : Resolved 

Quick Summary
This discussion explores whether Goods and Services Tax (GST) applies to registration fees collected for a national student conference. While some exemptions exist for recreational or sports activities organised by charitable entities, an advance ruling suggests that holding an educational conference is generally taxable. Services provided for organising such conferences are likely subject to GST unless specific exemptions are secured.

(Querist)
27 August 2024 Hi
One School is organizing Students National Conference. For this conference students will participate national wise and paying registration fee to the Organized School.

In this scenario any GST attract for collecting the conference participating fee from outstation students?

27 August 2024 It's taxable as per the present provisions represt before the authorities and get exemption as it should not be taxable.



27 August 2024 If the conference related to yoga and the following activities GST not applicable.
Clause 80 of 12/2017.
Services by way of training or coaching in recreational activities relating to- (a) arts or culture, or (b) sports by charitable entities registered under section 12AA of the Income-tax Act.

Mohanraj J (Querist)
27 August 2024 Dear Sir, Thanks a lot for your guidance and appreciate. But someone told us this is an educational related conference so GST is not applicable

27 August 2024 See the advance ruling.

Exemption from GST — The Applicant is a registered Society for the promotion of education. It owns and runs the School, and not engaged in any other activity and does not derive any other income other than from the School. The Applicant sought advance Rulings on various questions in respect of its activities. The Authority Ruled out that the activity of holding educational conference cannot be treated as services provided by an educational institution to its students, faculty and staff. Various services provided for organizing conferences shall be liable to tax at the rate applicable to the respective services. — Emrald Heights International School, In Re… [2019] 15 TAXLOK.COM 097 (AAR-Madhya Pradesh)

Mohanraj J (Querist)
27 August 2024 Dear Sir, Once again thanks a lot for your clarification.

27 August 2024 You are welcome...
...


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details