Contrary to a common belief, 100% government-owned companies are not automatically exempt from GST audits simply because they are government-owned or audited by the CAG. While the mandatory CA/CMA GST audit requirement was removed for FY 2020-21, companies with an aggregate turnover above £5 crore still need to file a self-certified GSTR-9C reconciliation statement. Government companies, being separate legal entities engaged in business, are generally treated as taxable persons under GST and must comply with relevant provisions if they meet the turnover thresholds.
13 October 2026
Sir Does 100% Govt Company are exempt from GST Audit. One colleague told me that those concerns audited by CAG are exempt from GST Audit. Is it true?
13 October 2026
No. A 100% Government-owned company is not automatically exempt from GST audit merely because it is a Government company or because the CAG audits its accounts. CAG audit is a separate statutory audit under the CAG framework; it does not displace GST law requirements.
13 October 2026
The earlier mandatory CA/CMA GST audit (GSTR-9C certification) was abolished with effect from FY 2020-21 by the Finance Act, 2021.
For taxpayers with aggregate turnover above ₹5 crore, GSTR-9C reconciliation statement is still required, but it is now self-certified by the taxpayer/authorized signatory—not certified by a CA/CMA.
13 October 2026
Generally, no blanket exemption exists for Government companies under the GST audit/annual-return provisions simply due to Government ownership. If the company is a regular GST taxpayer and crosses the applicable turnover thresholds, it must comply with GSTR-9 and, where applicable, GSTR-9C.
The position differs for a Government department/agency not engaged in business, which may have different GST registration and compliance treatment. But a Government company—even 100% Government-owned—is normally a separate legal entity carrying on business and is treated as a taxable person under GST.
14 October 2026
My sincere thanks to Sir Rambhia for elaborate explanation. Is their any legel provision? Does certification of GSTR-9C means GST Audit Regards Abhijit
14 October 2026
• Separate Legal Entity Status: Government companies engaged in commercial or business activities are treated as regular taxable persons under the GST law. They must fulfill GST compliance if they cross the applicable thresholds. • Removal of Mandatory CA/CMA Audit: The old requirement for a compulsory GST audit certified by a Chartered Accountant (CA) or Cost Accountant (CMA) was removed by the Finance Act, 2021 (effective from FY 2020–21). • Self-Certified GSTR-9C: If a government company has an aggregate annual turnover exceeding ₹5 crore, it must still file an annual return (GSTR-9) along with a self-certified reconciliation statement (GSTR-9C). • Departmental Audits Still Apply: Tax authorities can still initiate departmental audits (under Section 65) or special audits (under Section 66) of government companies, regardless of CAG audits.
14 October 2026
Where the Exemption Actually Applies: The exemption from GST audit requirements historically applied to Central or State government departments or local authorities audited by the CAG—not necessarily commercial government-owned companies operating as corporate entities.