Disclosure of share holders to ROC


This query is : Resolved 

(Querist)
11 August 2009 1. Sir what is the penalty under companies act for not disclosing the shareholder details to ROC?
2. Is there any provision under the income tax act requiring to disclose the details of shareholders for every financial year?
3. Can shares be allotted for cash by a company? If yes is there any limit upto which shares can be allotted for cash?

Ankur Garg (Expert)
11 August 2009 Hi,

As per section 159 shareholder details required to be submitted to ROC through filing Annual Return with in 60 days from the date of AGM of the Company.

For penalty for non filing of Annual Return refer section 162 of the companies act, 1956.

No there is no such provision in income tax act.

Yes a company can issue shares for cash.

Regards



You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details