chargeability of interest free loan


This query is : Resolved 

(Querist)
16 February 2011 is interest free general loan taxable as per Income Tax ACT in the hands of private company employee?

16 February 2011 As per the provisions of Rule 3(7)(i) in case where interest free loan has been given by employer to an employee the amount of interest worked out on maximum balance oustanding in each month at the rate of interest prevailing on 1st day of FY charged by the SBI for similar loans ( assuming it is personal loan it is 16% for AY 2011-12) shall be chargeable as value of perquisite taxable under the head salary.

However if loan is for medical purposes or it is les than Rs 20000 then there will not be any need to compute perqusite being expempted one


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details