CENVAT credit


This query is : Resolved 

15 December 2009 Dear Sir,
When goods are removed from a factory for a sale say Rs. 10000 duty paid.
Subsequently say within 3 months the goods are return back to factory from a buyer for some reasons.
Query:
1. whether CENVAT credit taken by a buyer should be reversed?
2. if yes, whether fully and at what time?
3. Suppose, duty collected by a seller was paid to Govt. in case buyer ask for refund for the whole amount including duty paid for returned goods, what is the treatment for in case of seller and buyer?

15 December 2009 When the buyer returns the goods he could send the same under Rule 4 (5(a) under job work. In that case only delivery documents would move. If rejected and not taken to stock at all, the credit availed is to be reversed by the buyer.
The seller/ manufacturer would avail the credit under Rule 16 and on removal rverse the same again.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details