Builder partnership


This query is : Resolved 

28 December 2013 Hello my query is

One partnership firm has built a residential complex containing 25 flats. The firm has 5 partners.

Out of the above 25 flats 20 were sold and 5 remained unsold. The partners distributed the remaining 5 flats among themselves and the flat registry is also done.

Whether service tax is payable on this 5 flats distributed among patners?

If yes then what is the amount to be considered as gross amount reveived?

Thanking You
Gaurav Bhartiya

28 December 2013 Basic rule of service tax, if there is consideration then service tax be charged, perhaps in your case, this element is missing and therefore it appears that it is free of cost, or likely in the nature of gift, so no service tax.

Further, consequent application of section-45 & 28.

28 December 2013 Thank You Sanjeev Kumar Sir for your reply.

Sir the registry is done at cost to the partners and the amount is debited to partners capital account. So could this be considered as consideration?

Thank You

28 December 2013 The query is still open.

28 December 2013 It is not relevant that capital has been debited.

Understand the logic ;
1) Partner are representative of firm, and thats a reason only firm is assessed for profit in income tax and partner shares is exempt.
2) In service tax, the rule 3 of SERVICE TAX (DETERMINATION OF VALUE) RULES, 2006 is not apply.
3) Its simply that firm has not received any consideration.

I can give number of reason, but i hope you are satisfied with that...

28 December 2013 Thank You very much sir.

29 December 2013 Hello Sir
There is one request is there any case law or notification on the above topic?

Thanking You

29 December 2013 I do not have the case reference, perhaps, that is the interpretation of law.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details