Applicability of section 297


This query is : Resolved 

(Querist)
09 May 2009 ABC pvt. ltd having paid up capital more than 1 crore enters into contract with director relative for purchase of goods and not obtained the permission of central government.Further, company sold the goods to third party.

Now my question is whether this contract is void ? If so, then wht will happens as you know goods are already sold.

Ankur Garg (Expert)
09 May 2009 Contract is not void perse (itself).

As per section-297(5) contract is voidable at the option of the board.

As far as CG approval is concerned yes there has been a violation.

As per my opinion compounding of offence would be an option u/s 621A available to you.

Views of other Experts solicited.

Best Regards


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details