Unsecured loan


This query is : Resolved 

(Querist)
12 October 2013 from whom a public co. and private co. can accept unsecured loan?

12 October 2013 There is no restriction anywhere given except it cannot take from its employees.

12 October 2013 A private limited company can take unsecured loan from its shareholders, directors and their relatives and the same would not be covered under section 58A and other deposit provisions as such transaction is exempt by deposit rules 1975.

A public company can accept unsecured loans too.



12 October 2013 If your public company accept loan from its director then it would be considered as public deposit.

However accepting loan from a company is considered as inter corporate loan u/s 372A and not covered by deposit provisions.


If any private co. accept loan from its directors or shareholders the same would not be considered as public deposit.


12 October 2013 Agree with Aryanji


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details