procedure for rejoing articleship


This query is : Resolved 

(Querist)
25 May 2016 i took termination after serving 11month 23 days of articleship, can i rejoin with a new principle in same city?

27 May 2016 You can take transfer without any restriction within 1st year of articleship. You can rejoin a firm in the same city.

sarath pk (Querist)
27 May 2016 thank you..

Sathish M (Expert)
29 May 2016 Transfer/Termination of Articleship
[Regulation 56(1)]
In accordance with the decision of the Council, the transfer/termination of articleship in terms of Regulation 56(1) of the Chartered Accountants Regulations, 1988 shall be permissible to an articled assistant on satisfying any one or more of the conditions as stated below: - Medical grounds requiring discontinuance of articles for a minimum period of three months (on production of a Medical Certificate issued by a Government Hospital).
Transfer of a working parent to another city involving a distance of minimum 50 kms (on production of a certified copy of the transfer order and the proof of relocation to another City).
Misconduct involving moral turpitude.
Other justifiable circumstances / reasons: - Grounds already permissible in the Chartered Accountants Regulations, 1988 (on submission of requisite proof of the act warranting transfer/termination of articleship): - Industrial Training (Regulation 51)
Secondment of articles (Regulation 54)
Conversion from PCC to IPCC (for termination of articles only. Re-registration of articles to be allowed only after passing Group-I of IPCC)
Death of Principal [Regulation 57(1)(c)]
Ceasing of practice by the Principal [Regulation 57(1)(a)]
Removal of name of the Principal from the Register of Member due to any reason [Regulation 57(1)(b)]

Marriage basis (only if there is relocation to another city involving distance of 50 kms).
Irregular payment or non payment of stipend with reference to Regulation 67.
Articled assistant desires to serve balance period of training outside India.
Shifting by the Principal to another city involving distance more than 50 kms.


The articled assistants are required, in the first instance, to get the consent of the Institute before getting Form 109 signed by the Principal, in their own interest.


The request, on any one or more of the aforesaid grounds, of an articled assistant on a plain paper with recommendations of the Principal for transfer / termination of articleship accompanied by evidence/proof (self-attested by the articled assistant) to the satisfaction of the Institute be made.



You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details