Commission to non executive director


This query is : Open 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 April 2011 Our Company is a unlisted public ltd company. There is a change in the designation of one of our directors from whole time director to non executive director. However the Company proposes to pay commission to the said director. Whether the Company can pay the commision on quarterly or monthly basis though it is calculated on the net profit of the Company. Can he be called independent director? However Company is paying remuneration to WTD on effective capital basis.

08 April 2011 eiling on remuneration of ordinary or non-executive directors
Sections 309(4) and 309(7) deals with remuneration payable to the part time directors, that is to say the directors who are neither in the whole-time employment of the company nor a managing director, within the overall limit stipulated in section 198(1) and further in section 309(4) itself.

Section 309(4) authorises payment of remuneration to part time directors in two alternative ways:—

(i) by way of monthly, quarterly or annual payment with the approval of the Central Government; and/or
(ii) by way of commission without the approval of the Central Government, subject to the approval of the members by way of special resolution.

Therefore, if the commission payable exceeds the limit, payment can be made only with the approval of the Central Government.

Quantum of commission that may be paid to non-executive directors
Section 309(4) provides that a director or directors who is/are not managing or whole-time directors may be paid remuneration periodically with the approval of the Central Government or may be paid commission, provided the said remuneration shall not exceed 1% of the net profits if the company has a managing or whole-time director and 3% in other cases. The net profits shall be computed in terms of sections 198, 349 and 350 of the Act.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 April 2011 Thanks Shraddha. I know the provisions, can u clarify my doubts?


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details