Sec 54


This query is : Resolved 

(Querist)
16 February 2011 A WIFE WANTS TO INVEST HER LONG TERM CAPITAL GAIN ON SALE OF CAPITAL ASSET IN HER HUSBANDS RESIDENTIAL HOUSE WHICH IS UNDER CONSTRUCTION. CAN SHE TAKE BENEFIT U/S 54?

16 February 2011 The house should be atleast in joint name to claim exemption.

16 February 2011 Wife can get the exemption provided property is purchased in joint name. You may refer judgments in the case of ITO v Shekhar Sood (2005) 93 TTJ 909, JCIT v Smt Armeda K Bhaya (2006) 99 TTJ (mumbai) 358 and other judgments including that of SC refred to therein. The entire thrust is on the section 45 of Trnafer of property Act which provides that when property is taken in joint name out of common funds then the interest of the each owner will be in prop to the amount invested. If wife invests 100% then she can claim 54 deduction 100%


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details