Relevant section: 37(1) and 57(iii)


Court :
supreme court

Brief :
2. Are refunds of liquidated damages made, not voluntarily but solely to comply with the directions of an authority, allowable as deduction? Mahanagar Telephone Nigam Ltd. In re (2006) Relevant section: 37(1) and 57(iii)

Citation :
2. Are refunds of liquidated damages made, not voluntarily but solely to comply with the directions of an authority, allowable as deduction?

MTNL, a notified resident-applicant, entered into an agreement with one ITI for purchase of plant and machinery. The agreement provided that MTNL would be entitled to liquidated damages in case of failure by ITI to deliver the equipment within the stipulated time. The amount recovered by MTNL towards liquidated damages was adjusted against the cost of the assets in some years and shown as income in some years. ITI sent representations to MTNL for waiver of liquidated damages stating that the delay was due to reasons beyond its control. Thereafter, MTNL received a direction from the Telecom Commission to waive the liquidated damages. Accordingly, the Board of Directors of MTNL decided to waive the liquidated damages and refunded certain amounts to ITI during the relevant assessment year. The issue under consideration is whether the amount refunded by the applicant on account of waiver of liquidated damages would be allowable as deduction from business income. The AAR observed that MTNL had reluctantly agreed to refund a part of the charges only to comply with the directions of the Telecom Commission and not voluntarily for business purpose. Since the equipments supplied by ITI were capital assets, damages recovered on account of supply of capital assets were capital in nature and were not allowable as revenue expenditure. Such expenditure was outside the purview of both section 37(1) and 57(iii). Note – The question as to whether refund of liquidated damages can be allowed as deduction would also depend on the method of accounting followed by the assessee in respect of accounting for liquidated damages. If the liquidated damages were treated as a revenue receipt and credited to the profit and loss account, then it is possible to treat refund of the same as revenue expenditure, if such refund was wholly and exclusively for the purpose of its business.
 



Judgement posted by

CA Final Student & Tax n Law Consultant

TAXnLAW I am Mr. Purna Chandra Rao P simply you can call me asPURNA P I am a student of CA Final and preparing for CA Final and working as Asst Manager [F A], Jasper Industries Pvt Ltd, Hyderabad, Andhra Pradesh,a native of Vijayawada I created Website for CA, CS, CW and other professionals please c ... Read more

Comments




CCI Pro



Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details