Taxablity of LIC matured amount

matured amount of LICc is exempt or not ???????
Replies (2)
Quick Summary
The taxability of a matured LIC amount depends on specific conditions related to the policy's issue date and the premium paid. Generally, maturity and bonus amounts are exempt under Section 10(10D). However, if the premium paid exceeds 10% (for policies post-April 2012) or 20% (for policies pre-April 2012) of the sum assured, the entire amount may become taxable according to your individual tax slab.

Sir,

What is the Policy issued date?
Maturity and bonus amount for insurance is exempt under Sec 10 (10D). However, when the premium paid on the policy does not exceed 10% of the sum assured for policies issued after 1 April 2012 and 20% of sum assured for policies issued before 1 April 2012- it is taxable fully as per the person's tax slab.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details