Shareholding in pvt ltd company under companies act 2013

Hi Everyone, Can any one clearify that in a Pvt Co. can a share holder hold 99% on behalf of a foreign company and 1% on his own name? For example: Indian Pvt Company X, Y an NRI individual and Z is a foreign Company. In this case can Y hold 99% shares of Co. X on behalf of Co. Z and 1% on his (Y) name?

If possible please refer relevant section or rule.

Thanks....

Replies (1)

What do you mean by holding shares on behalf of foreign company?  Foreign co. can hold the shares in its own name.  In case of declaration of beneficial interest refer Sec.89 and rules framed thereunder.  You should also ensure compliance of provision relating to quorum  for general meetings.

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details