Shareholder of pvt ltd co should be 'resident indian'?

Is it needed that at least one of the shareholder of a pvt ltd company should be 'Resident Indian'?

Replies (3)

Hi Rahul,

Answer to your question is no.

Please note that as per Sec. 149(3) of the Companies Act, 2013 every company shall have at least one director who has stayed in India for a total period of not less than 182 days in the previous calendar year.

Regards,

Arjun Rajagopal

No..There is no such requirement. All the shareholders can be non-resident. However, Section 149(3) ask every company to have atleast Director who is resident in India.

In case of shareholders there is no such requirement, however, in case the subscribers to the memorandum are forein nationals they have to comply with Rule 13(5) of Companies (Incorporation) Rules, 2014

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details