PF contribution above 2.5lakhs

I am a salaried employee of a private company.

 

This year in form 16, i was shown an entry in Table 7(b)  "Add: Any other income reported by the employee under  section 192(2B)"

"Income uinder the head other sources offerd for TDS" and the amount was added to my total income.

 

When i checked with my finance team, they told me that this amount was the excess above 2.5Lakhs of my PF saving and so i must report and pay tax.

Now, how is it fair that i pay tax even prior to withdrawal of that money?

I did some reading on section 10

The rule says  “as reduced by withdrawal” – which means that this tax will be applicable only upon withdrawal and not upon deposit – else it will double taxation – I am paying for something that I have even withdrawn

https://www.datocms-assets.com/40521/1630982363-a-it-95-notification.pdf

Can some learned person guide if this is correct?

 

Replies (2)
Quick Summary
This discussion addresses concerns about paying tax on Provident Fund (PF) contributions exceeding £2.5 lakhs, even before withdrawal. While PF withdrawals are generally tax-exempt up to £2.5 lakhs, the excess amount is taxable. The tax is levied on the interest earned on contributions above this limit, reported in Form 16 under 'Other Sources'. It's advisable to consult with your finance team or a tax advisor to understand the specifics and explore strategies to manage this tax liability, such as staggered withdrawals or other tax-saving options.

I understand your concern. It seems like you're referring to the tax implications on your Provident Fund (PF) withdrawals. In India, PF withdrawals are tax-exempt up to a certain limit, which is currently ₹2.5 lakhs. If the withdrawal amount exceeds this limit, the excess amount is taxable. The tax liability arises because the excess amount is considered as income, and therefore, subject to taxation. However, it's understandable that you might feel it's unfair to pay tax on money that you haven't even withdrawn yet. You may want to discuss this further with your finance team or consult a tax advisor to explore possible options. One possible solution could be to consider withdrawing the excess amount in installments over a few years to minimize the tax liability. Additionally, you can also explore other tax-saving options, such as investing in tax-exempt instruments or seeking tax deductions under other provisions of the Income-tax Act. Remember, tax laws and regulations can change, so it's always a good idea to stay informed and consult with a tax professional to ensure you're meeting your tax obligations while minimizing your tax liability.

Table 7(b) in Form 16: taxable PF interest:
• Form 16 Part B shows "Taxable interest on contributions to provident fund above Rs 2.5 lakh" (Rule 9D). It's taxable under Other Sources (not salary). The employer reports it for information.
• Report it in Schedule OS ("Interest accrued on contributions to provident fund to the extent taxable").
• If the employer deducted TDS on it (194A), claim the TDS.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details