input tax credit

We have received moulds free of cost from our overseas customer and valuation for import has been done at US dollar 6000.

Customs duty of 10% and IGST 18% has been paid by us.

This mode is received free of cost and there is no obligation to pay for this to our customer.

Can we take input tax credit for the IGST amount paid if yes under which section?
Replies (1)
there is no bar anywhere in section 16 & 17 subject to it must be used for business purpose and used in outward taxable supply. if outward supply is free of cost than ITC not allowed.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details