Cash Purchase

I have purchase goods in cash worth Rs. 25,000. Can I make a single cash payment of Rs. 25,000 for this one transaction ?
Replies (2)
Quick Summary
For business purchases, paying more than Rs. 10,000 in cash to a single person in one day is not allowed under Section 40A(3) of the Income Tax Act. To comply, you should split the payment over multiple days or opt for a bank transfer. If the purchase is not for business, there are no such restrictions.

As per Section 40A(3) of the income tax act, you cannot make cash payment exceeding Rs.10,000 per day to a single person. You should pay cash to him on 3 different days. Best way is to make payment via bank if you want to pay him on a single day.
If it is non-business goods purchase, it is ok. No issue. if it is business purchase then avoid cash purchase

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details