The Ministry of Finance has issued a notification stating that no charges will be applied to RuPay debit card transactions or UPI payments up to £2,000. This move, under the Payment and Settlement Systems Act, 2007, aims to promote cost-free digital payments. The regulation prohibits banks and system providers from imposing any direct or indirect charges on users for these specified electronic payment modes.
The Ministry of Finance, through theDepartment of Financial Services (DFS), has notified specific electronic modes of payment under the Payment and Settlement Systems Act, 2007, reinforcing the government's focus on promoting convenient and cost-free digital payments.
Through Notification S.O. 5067(E) dated September 14, 2026, the Central Government has specified RuPay-powered debit cards and UPI transactions up to Rs 2,000 as electronic modes of payment covered under Section 10A of the Payment
Daily Limit Reached
You have reached your daily limit of 2 Free News
Subscribe to
CCI PRO
for unlimited access
Why Upgrade to
CCI PRO?
-
No Ads
-
WhatsApp Community
-
Daily E-Newsletter
-
Unlimited News Access
-
Profile Visitors
-
Link Social Profiles
-
Featured Job Posts
-
Pro Badge
-
Expert GST Guidance
-
Unlimited Forum Replies
-
Download Content in PDF
1 Year PLAN - Rs.1999
1799
(Excl. of GST ₹323)
2 Years PLAN - Rs.3499
3149
(Excl. of GST ₹566)
BEST VALUE
3 Years PLAN - Rs.4999
4499
(Excl. of GST ₹809)
View all CCI PRO benefits
Already a PRO member?
Login here
for an ad-free experience. 07941056694
FAQ :
The notification covers RuPay-powered debit cards and Unified Payments Interface (UPI) transactions up to £2,000.
No, banks or system providers cannot impose any direct or indirect charges on individuals or businesses making or receiving payments through these specified electronic modes.
UPI transactions up to £2,000 are covered by the no-charge rule.
The notification was issued by the Department of Financial Services (DFS) under the Ministry of Finance.
The notification is issued under Section 10A of the Payment and Settlement Systems Act, 2007.