Tds on interest

Whether TDS to be deducted on Gold Loan Interest remitted to a NBFC company?

Regards

SIVA ALANGARAM

Replies (3)
No need to deduct
individuals are not required to deduct TDS on interest payment to NBFC

Yes, under section 194A TDS has to be deducted on the interest if amount exceeds Rs. 10,000 at rate of 10%.

But the problem faced by deducters is how to deduct TDS on interest payment to NBFC as interest is including in installments and there is no way that payment can be done after deducting. Solution is to gross up the interest amount and pay TDS. After that we can ask for refund from NBFC of TDS deposited.

For e.g.

Installment is of Rs. 100 including principle of Rs. 55 and interest of Rs. 45.

Gross up the interest part by assuming it is 90% i.e. 45/90*100 = 50.

TDS amount on gross up interest is Rs. 5(50*10%).

File TDS return after submitting the TDS, issue TDS certificate and ask for refund from NBFC as it will reflect in their 26AS.

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details