Income tax for flat resale

Hi, I have heard that if we sell a flat after 3 years there is no income tax charged on the appreciation/profit. Is it true? If yes, from when 3 year is calulated. Is it from the period of booking agreement or is it from the date of registration. I booked a flat in 2008, bank paid 100% loan in first 3 years and have an agreement between builder and me. However i havent got the flat yet and not registered. If i sell the flat after geting it, do i need to wait for another 3 years to sell it without tax? Pls help. Thanks, John

Replies (5)

First on the issue of 3 year threshold.

As far as the undivided share in the land is concerned, the 3 year would be counted from the date of registration of the share of land in your favor. As regards the building, the 3years can be recokoned only after the buidling is fully complete and handed over to you. In some states this difference is not there now as even if there is building agreement, the entire flat ( land+Building) has to be registered i s come cases.

In any case the 3 years has to be recokned from the date of legal ownership.

But your info that no tax is leviable on the appreciation is wrong. If the property is more that 3 years old, the benefit of indexation ( i.e the natural appreciation due to price rise etc) is given. If you still make profit on sale you are taxed no doubt.

No, tax on profit from sale of flat is there. If you sell a flat after 3 years from buying the flat, you may avail indexation while computing capital gain (profit), which will be taxed at 20%. However, if you invest in another property the capital gain (profit) that you have earned, then you get deduction, which means you shall not have pay tax. If you are planning to sell your flat, which is still under-construction, you may consult a CA, who will draw a proper plan of action to save tax, before you sell it.

thanks a lot to both of you

Originally posted by : Mihir
No, tax on profit from sale of flat is there. If you sell a flat after 3 years from buying the flat, you may avail indexation while computing capital gain (profit), which will be taxed at 20%. However, if you invest in another property the capital gain (profit) that you have earned, then you get deduction, which means you shall not have pay tax. If you are planning to sell your flat, which is still under-construction, you may consult a CA, who will draw a proper plan of action to save tax, before you sell it.

Thanks for your reply.

Will there be any tax exemption if i sell the flat before 3 years and buy another one?

No capital gain exemption will be cancelled then as per under section 54 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details