Capital gain tax query

Hi Friends,

I have a query. Pl. help.

Mr. X has 3 properties.

Property A -  flat - Bought 9 years ago. (No loan outstanding)

Property B -  flat - Bought 3 years ago.

Property C -  House - Bought 1 year ago. (Housing loan outstanding).

He wants to sell Property A and pay the outstanding loan towards property C bought an year back.

Will he get the tax benefit under Sec 56 F or any other section as he utilizes the capital gains towards the property he purchased an year back?

Please help.

Thanks

Mohan Kumar

Replies (4)

Section 54 of the IT Act delas with exemption for capital gains arising from transfer of residential house. Seeing the facts of the case apparently Mr. X can clain exemption u/s. 54.

CA Namita Ganatra 

Originally posted by :CA Namita Ganatra
"

i agree with Namita

"


 

Originally posted by :CA Namita Ganatra
" i agree with Namita "


 

MY MATERNAL UNCLE AND MOTHER HOLD SHARES IN THEIR ACCOUNT FOR MORE THAN A YEAR. NOW IF THEY TRANSFER THEIR SHARES TO MY ACCOUNT AND IF I SELL THEM OFF PAYING STT, THEN WILL WE INCUR ANY CAPITAL GAIN TAX?

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details