Vces

Is assesee is eligible for relief in VCES if he has partially deposited service tax???
Replies (2)

According to the "LAW" below i think the assessee cannot opt for VCES since he has already paid part of service tax amount, and if the assessee has paid it then he must have filed return also right?

Service Tax Voluntary Compliance encouragement scheme, 2013.

Board circular No:

169/4/2013- ST Date 13.05.2013

170/5/2013- ST Date 08.08.2013

Any Person may declare his tax dues in respect of which no notice or an order of determination under sec 72 or section 73 or sec 73A has been issued or made before the 1st day of March 2013.

Tax dues means service tax due or payable under the finance Act or any other amount due or payable under section 73A thereof including the cess payable under any other Act  for the time being in force payable for the period beginning  from the 1st Oct 07 to Dec 2012.

However the person who has filed return and disclosed his true liability but has not paid the disclosed amount of service tax shall not be eligible to make declaration of Tax dues.

For e.g Return filed for the period 01.10.2007 to 31.03.2008 but not paid service tax for the period. Thereafter neither filed their returns nor paid the service tax liability then they cannot opt for the scheme for the period 01.10.2007 to 31.03.2008 but can opt for the period 01.04.2008 to 31.12.2012

Anybody who wants to make a declaration to the designated authority shall make a application on or before 31.12.2013 in form VCES-1 along with total tax dues . The designated authority shall acknowledge the declaration in from VCES- 2. The declarant shall on or before 31.12.2013 shall pay not less than 50% of the tax so declared and submit the proof of such payment to the designated authority.

Remaining tax dues shall be paid on or before 30.06.2014. If not pay then along with interest thereon by 31.12.2014 for the period of delay starting from 01.07.2014. No credit of service tax paid on input services will be allowed during the scheme.

Actually assesee has paid ST in lumpsum and returns were not filed. Now after doing all the calculations tax is payable. So will he be given benefit under VCES????

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details