Total Cost of Fixed Asset - IAS 16

Dear Friends,

We bought a vehicle and insured it before bringing it to use.

Now, my concern is, As per IAS 16, do we have to capitalise the insurance charge also on total cost of vehicle ? 

or, it is possible to book insurance charges as direct expense. We prefer this option because It will be beneficial for us to reduce taxable profit.

I seek your suggestion.

 

Thanks & Regards.

Replies (3)

If insurance was for transit only, capitalize it. If normal year-round insurance, treat it as indirect expense.

Thanks Deepesh....

Actually, my concern is... it is general practice to capitalise insurance charge for the very first time.... but i want to know what IAS 16 says about it...

It tells you to do exactly what i said in my previous post. So even first time insurance charges should not be capitalized if they are round-the-year charges.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details