TDS Rate on sell of immovable property by Non resident not having PAN

What is TDS rate on sale of immovable property by non resident having no PAN? property was held for more than 3 years



on filing form 27Q on traces it reveals that TDS has to be deducted @ 30percent

I have deducted @ 20 percent hence showing short payment of 10 percent

plzz explain ??
Replies (3)
Quick Summary
This discussion clarifies the TDS rate applicable when a non-resident sells immovable property without a PAN. The standard rate for long-term capital gains is 20%, but if the non-resident lacks a PAN, the 'rate in force' applies, which is 30% under Section 195. This can lead to a short payment if only 20% was deducted, as shown on TRACES when filing Form 27Q.

Yes as PAN is not declared so for that higher rate has been charged
U/s 195
Any payment made to NRi , TDS is required to be as per 195. In the absence of PAN , rate in force is to be charged.
Rates in force is 20 percent (Long term capital loan)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details