Tds on gratuity

Deat All,

Is the employer required to deduct tax on the gratuity even if the amount of Gratuity paid is less than 10 Lakhs...?

To my knowledge Tax need not be deducted if the amount is less than the exempted amount of gratuity u/s 10 (10).

Kindly Clarify

Thanks in advance

Vignesh P

 

 

 

Replies (4)
Tds deducted under section192'.......as it is taxable under head salary

Thank you for the quick revert friend.... but is it regardless of the Amount...? TDS appllies only for the Taxable portion of gratuity right...?

 

Yes yds will be ddeducted only on the amount which is taxable......on exempt portion no tds
actually there's no necessary to deduct TDS when it's less than 2000000 (increased from 1000000) however to be on safer side most of the employers deduct tds

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details