Taxation of Gift - Father to Daughter

Hi, 

There is a scenario where a father wants to sell his 25 year old property and give the proceeds to his daughter. I had few questions in this regard: 

  1. Will there be any tax on money received by daughter? Is there any limit? (The trf amount may be ~80 lakhs)
  2. If the house is transferred to daughter instead of giving the sale proceeds from the house, the transfer deed would be sufficient for the transfer? And in this case, my understanding is that the daughter would incur Capital Gains only when she sells the property? 

 

Replies (6)
Quick Summary
This discussion explores the tax implications of a father gifting the proceeds from selling his property to his daughter. It clarifies that the daughter generally won't face tax on receiving the gift, nor will clubbing provisions typically apply. If the property itself is transferred, a registered gift deed suffices, and capital gains tax will only be incurred by the daughter when she eventually sells the property.

Will there be any clubbing provisions attracted in this case? 

  1. In first case father will be liable to capital gain tax, While gist to daughter wil be tax free. No clubiing provision.
  2. In second senario registered givt deed will be sufficient, no gift tax on the transfer. Correct, capita gain tax liability will arise when she sells the property.

Please rectify typing mistakes... 

Clear answers to both parts.

On the cash gift: money received by the daughter from her father is fully exempt, with no upper limit. A father is a "relative" under Section 56(2)(x) of the 1961 Act, now Section 92(2) of the Income-tax Act 2025, so the 80 lakh is not taxed in her hands. The tax event sits with the father: selling a 25-year-old property gives him a long-term capital gain. Since he bought before 23 July 2024, he can compare 12.5% without indexation against 20% with indexation and pay whichever is lower. Keep a simple gift deed on record and move the money by bank transfer so the source is documented if her return is ever questioned.

On clubbing: income the daughter later earns by investing the gifted money is taxed in her hands, not the father's. Clubbing under Section 64 (now Section 96 of the 2025 Act) covers the spouse, minor children and son's wife - an adult daughter is not on that list.

On gifting the property itself instead: that works too. A gift of immovable property must be made through a registered gift deed; an unregistered transfer deed does not pass title (Section 123, Transfer of Property Act). Stamp duty is payable on registration, though most states give a concession for gifts to close family. A gift is not regarded as a transfer for capital gains (Section 47(iii), now Section 70 of the 2025 Act), so no capital gains tax arises at the time of gifting. When the daughter eventually sells, she pays the tax then, and she inherits the father's cost and holding period (Section 49, now Section 73), so the gain stays long-term.

Either way, one thing stays constant: if the father sells first, he must report and pay the capital gains on that sale in his own return, regardless of what he does with the proceeds.

Thank you Sir for your response. 

Thank you Sir for your response. 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details