Tax audit u/s 44ab(a)

My question is if any assessee's turnover does not exceed Rs.1 crore in the present previous year but exceeded Rs. 1 crore in the preceeding previous year when he had got his Tax Audit done u/s 44 AB(a), does the assessee need to get his Tax Audit done during this previous year?

Because Section 44AB reads as under: 

"Audit of accounts of certain persons carrying on business or profession”. 
Every person, -- 
(a) carrying on business shall, if his total sales, turnover or gross 
receipts, as the case may be, in business exceed or exceeds 
one crore rupees* in any previous year; 

What is the implication of "any previous year"?

Does it mean that if the turnover exceeds Rs. 1 crore during any previous year during the life of business then Tax Audit has to be done throughout the life of the business?

Replies (1)

If in any previous year (Financial year)  the turnover is less than 1 crore and net profit is more than 8% of turnover, there is no need of tax audit.

Here previous year means financial year.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details