Service tax query- renting of immovable propery

Hi All 

Can anybody please clarify  the following issue With regard to Reverse Charge Mechanism- Renting of immovable property ??

Will the reverse charge mechanism applies in the following case?

IN case of renting of immovable property BY Government as a part of support service provided TO BUSINESS ENTITY located in taxable territory.

I follow Bangar book for IDT there I could nt get clarity in this issue bcz I found contraversy in the following two issues.

 

 

1. When explaing renting of immovable propery , It's give that,

IN case of renting of immovable property BY Government as a part of support service provided TO BUSINESS ENTITY located in taxable territory,reverse charge mechanism will aplly and peson liable to pay service tax shall be the business entity. ( page no. 19.5 para H) 

So by this here taxable in the hands of Business entity

 

 

2. When expalining reverse charge mechanism its give that 

In case service provided or agreed to be provided by Government or LA by of support services except,

i)renting of immovable property and 

ii) services specified in subsec i, ii , iii of Sec 66D of finance Act, 

to any business entity located in the taxable territory , Person liable to pay service tax is recipient of such service (pg no 18.2 ,1st line)

i.e business entity.

So my doubt is"EXCEPT" is given for immovable propery . So this is the contraversy . is the Business entity not liable to S.T by reverse charge mechanism for immovable property?? Please answer me

 

 

 

Replies (5)

Since the 'renting of immovable property' by way of support services is excluded from Nagative list of services, this situation is taxable.  As Notification No.30/2012-ST is also excluded from taxable services under Reverse charge machanism, it is not to be treated as Reverse charge case. Hence, it is taxable but not under cover of Reverse charge machanism.  

Regards,
JMS

So in such case, Govt shall be liable to pay service tax?
Whether Service tax applicable under rcm in case of director of company given property on rent to company.

No, you are liable for payment of service tax as you are a 'person liable for service tax'. But the taxable amount can be deducted from gross amount paid to property tax. 

Regards,

JMS

hi pranjala, yes in such a case govt is liable for ST.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details