Service tax paid after due date of filing of it return

Dear Sir,

A Private Limited Company has paid the service tax after the due date of filing of Income Tax Return.

My question is

Whether the service tax paid after the due date of filing of return is disallowed or not?

If disallowed, whether before DUE DATE OF FILING OF IT RETURN OR BEFORE THE FILING THE RETURN?

Please specify the section also.

 

Regards

From

Hayedar Shaikh

 

Replies (3)

Actually there are two accounting treatement for Indirect tax adopted by organistaions

1) Service tax collected will be Credited to Profit and Loss account and Service tax paid on Input services and amount paid to CBEC will be Debited to profit and loss account

2) Service tax collected will be treated as Liablility under head "Service tax payable" and service tax paid on Input services debited to "Service tax receivable a/c" and cash or cheque paid to department will be debited to "Service tax payable a/c" after adjusting "Service tax receivable a/c"

In first case, you treat Indirect tax as expense and income as well, in those cases, if you fail paid those Indirect taxes by the Date of Filing of Return, Then they will be disallowed u/s.43B and will be allowed in the year in which you paid such tax to respective department.

In second case, there would be no problem at all as you recognise debit items as Asset and credit item as Liability. since no expense is recognised, Disallowance of expense u/s.43B not at all arise.

No where in sec.43B explained that such expense should be paid before Due date of filing of return. So if you file late return u/s.134(4) and paid such service tax after 139(1) then still it will be allowed provided you followed method 2.

Hello,

As per section 43B, Deduction is allowed in the previous year in which sum is actually paid.

Exception

If such sum is actually paid on or before the due date of filling of return under section 139(1) in respect of the previous year in which the liability was incurred and the proof of such payment is furnished along with the ROI, then deduction shall be allowed in the previous year in which liability was incurred (if the assessee is following accrual system of accounting.)

Thank you very much for the information.

 

Regards

From

Hayedar Shaikh

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details