Service-Tax-Liability

My client has render taxable service Rs.15,34,544/- during financial year 2010-11 and out of which Rs.268,000/- realised/received in the same year. please advice when liability to get registartion arise and levy of service tax from which date i.e. from the across 10 lakhs for taxable service render or from 01.04.11 i.e. from next year.

Regards

RUSSHABH SHAH

Replies (5)
No registration is required your client can recitfy the bills that have been given for extra amount.....:-) And if the receipt of your client exceed 9lakh then registration is compulsory And if the receipt of your client exceeds 10lakh in a financial year then 10.3 service tax is charged on every receipt after 10lakh and if receipt crossed once 10lakh then from anthor financial year all receipts will be chargable to tax.....

Thank you Nikhil Sir,

If balance amount of Rs.12,66,544/- received in 1st quarter than my client has to pay service tax on Rs.2,66,544/-, should we have to consider recent amendment in service tax i.e. receipt basis to accrual basis.

Regards

RUSHABH SHAH

  

Thank you Nikhil Sir,

If balance amount of Rs.12,66,544/- received in 1st quarter of 2011-12, than my client has to pay service tax on Rs.2,66,544/-, should we have to consider recent amendment in service tax i.e. receipt basis to accrual basis?

Regards

RUSHABH SHAH

  

As Known to us,

Under section 66 of the finance act 94( service tax rules`94)

When a service provider exceeds the limit of  9 LAKHS in a year providing TAXABLE services, he thus becomes liable to get registereed under the service tax.

In the first year if after the registration the service provided exceeds the 10 lakhs mark ( i am not talking about reciepts yet) the service provider becomes liable to pay service tax on the amount recieved above 10 lakhs. 

as per notification 6 dt 2005, exemption has been given to small service provider , that is ... if you are a registered provider but your services doesn`t exceed 10lakhs P.A you are NOT called to pay service TAX.

 

Service tax is calculated on the Gross reciepts, i.e on cash basis ( inclusive of TDS).

Servicetax is a destination based tax.

if services are rendered within the BONDS of indian territory. Only then it will be taxable.

Lot to say on it. More queries to be answered from your end to understand the issue better.

 Though if the above details help .

Thanx for asking

Cheers!

Rishabh,

The Process of GST is still in pipeline.

The I.C.A.I has postponed the base of shift of accounting from csh to accrual Basis for a period of 3 months

 it will be known only after GST comes into effect.

Hitherto we follow cash accounting.!

cheers!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details