RCM applicable or not?

Hi
We are electronic traders and I need to know about RCM whether it is applicable to us or not
Please let me know
Replies (3)
Quick Summary
This discussion clarifies the applicability of the Reverse Charge Mechanism (RCM) for electronic traders. While RCM under section 9(4) for purchases from unregistered parties is not applicable, RCM under section 9(3) for specific services like Goods Transport Agency (GTA) and legal fees is compulsory. Traders are advised to consult notifications 4/2017 (goods) and 13/2017 (services) for detailed guidance.

RCM u/s 9(4) Purchase from Unregistered party is not applicable to you.
But Compulsory RCM u/s 9(3) is applicable to you like...If you received services from Goods transporter agency (GTA), On legal fee, ect... as defined u/s 9(3), than you are required to pay tax under RCM.
You are requested to see notification no 4/2017 for goods and 13/2017 for services issued under section 9(3)- RCM
Thanks for the information

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details