Query about disability deduction

Dear Team,

Pls guide on the following scenario:

My mother in law is handicapped (disability certified) and I pay premium amounting 10,000 Rs. per annum for her medical insurance.

Can I claim deduction U/S 80U or 80D for this expense?

Thanks

--
Regards,

Priyanka Sharma
Replies (1)

HELLO, FRIEND.

FIRST OF ALL VERY NICE QUESTION 

TO MY BEST KNOWLEDGE, MOTHER IN LAW NOT COMES IN THE DEFINATION OF PARENTS AS PER SECTION 80D , (NO DEDUCTION WILL BE AVAILABLE FOR YOU ON MAKING PAYMENT OF INSURANCE AMOUNT  )

AND SECTION 80U IS FOR HANDICAPPED INDIVIDUALY, you cant claim deduction on the behalf of handicapped by making payment.

 

 

THANKS 

 

SHIKHAR

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details