Interest on zero coupon bonds

Interest in zero coupon bonds allowed as expenditure?
Replies (2)
Quick Summary
Zero coupon bonds typically don't pay periodic interest; instead, they are issued at a discount and the bondholder receives the face value at maturity. The discount amount on these bonds is generally permitted as an expenditure for tax purposes. This is in line with sections 36(1)(iiia) and rule 8C of the relevant tax regulations.

No interest is generally paid in case of zero coupon bond.  At the time of maturity, bondholders will receive the face value of the bond and are issued at discount, 

Yes, it is allowed as an expenditure. Since zero-coupon means no interest, the discount amount is allowed as an expenditure. See section 36(1)(iiia) and rule 8C.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details