GOODS TRANSPORT AGENCY

can GTA opt to pay tax @ 5% under NORMAL CHARGE?!
Replies (3)
under the Forward charge mechanism gst option to pay transporters only @ 12%

if not paid by service provider ,receipt has to pay GST under RCM method @ 5%
In terms of Notification 22/2017 GTA has option to pay 12% on FC (With ITC ) , but same to be opt in the beginning of FY.

Else the GTA is liable to pay @ 5% only when Recepient is not liable to do RCM .

For More clarification Refer Notification 13, 12, 22, 32/2017 all are CT (R)
yes. However by opting 5% under normal/forward charge GTA will not be entitled to avail ITC.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details