Glassware decorating ,whether a manufacture?

Hi all!
Could you help me clarify my doubt stated below:
As per the decision of court in J.G. Glass Industries Ltd.case,printing and decorating of bottles was not considered to be manufacture mainly because no new product was coming to existence and that the process was not really making it purposeful,i.e the bottles could well be used as bottles without decorating.

Further the same judgement has been taken as base in Union of India & Ors. Vs. M/S Alembic Glass Indust. Ltd. & ANR. [2010] INSC 437 (6 May 2010).

So one can conclude that printing,decorating of glassware does not amount to manufacture.

But if one looks in the CETA 2009-2010,
we come across a chapter note in chapter 70 stating that "In relation to products of headings 7009, 7010, 7011, 7015, 7018 and 7020 the process
of printing, decorating or ornamenting shall amount to ‘manufacture’"

glassware bottles falls within the heading 7010.

Then in the light of this note printing,decorating of glassware becomes manufacture but this seems contradictory to the judgements passed in courts,isnt it?

Please help.

God bless

Replies (2)

But if one looks in the CETA 2009-2010,
we come across a chapter note in chapter 70 stating that "In relation to products of headings 7009, 7010, 7011, 7015, 7018 and 7020 the process
of printing, decorating or ornamenting shall amount to ‘manufacture’"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

all such sub headings are related to industrial inputs and usually they don't get marketed unless they got associated with any industrial accessories , but once they are branded or printed or associated with decoration they change their sub heading also, hence its called manufacture. 

Printing of colour and logo done on glass bottle does not amount to manufacture. It was found that even before printing glas bottle was commercial commodity and could be sold even without printing. Hence, it was held that printing of bottle with ceramic colour and decoration is not manufacture. In relation to products of heading 7009, 7010, 7011, 7015, 7018 and 7020 the process of Printing, decorating and orgamenting shall amount to manufacture.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details