Composite supply

In case of composite supply if principal supply is exempt supply then what should be rate of tax in value of composite supply?
Replies (5)
Quick Summary
This discussion clarifies the tax treatment of composite supplies when the principal supply is exempt. According to Section 8 of the CGST Act 2017, a composite supply is treated as the supply of its principal component. Therefore, if the principal supply is exempt, the entire composite supply will also be considered exempt from tax.

then whole bundle shall be exempt 

Exempt whole
Whole supply will be exempt.
It will be considered as wholly exempt
As per the Provision of Section 8 of the CGST Act 2017 i.e. "TAX LIABILITY ON COMPOSITE and MIXED SUPPLY" :

(a). A Composite Supply comprising two or more supplies, one of which is a PRINCIPAL Supply, shall be treated as a supply of such "PRINCIPAL SUPPLY".

Hence by analysing the Provision we find that in case of Composite Supply, the Rate of PRINCIPAL SUPPLY is taken into consideration.

Since your Principal Supply is Exempted, therefore, the Composite Supply shall be treated as "EXEMPT SUPPLY".

Regards.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details