Clarification regarding family pension (deduction u/s 57)

Hello Sir,

I want clarification regarding Family Pension (deduction u/s 57)
My father was expired on 10 January 2010 after his retirement on 2008 from BSNL.
So onwards my mother is getting family pension approx. 24,000.00 per month (24,000.00- x 12 = 288,000.00).

So as per Deduction u/s 57, should we take deduction of Rs. 15,000.00 or 1/3rd of monthly pension (whichever is less)

I.e.  = Rs. 7,999.20 p.m.?

Total annual income = Rs. (24,000.00- 7,999.20) X 12 = Rs. 192,009.60

Example:

Pension                            : 192,009.60
(a) Deduction under 80C      : 100,000.00 (Saving under PPF)
(b) Deduction under 80TTA   : 7,640.00 (SB Account Interest)
Deduction Total (a+b)         : 107,640.00
Total Income                     : -84,369.60
Discount for Woman           : 200,000.00
Taxable Income                 : -115,631.00
Taxable Amount                 : Nil

Is above my calculation correct?

And I recently downloaded pdf file from Income Tax website

Tax Payers Information Series 31
Taxation of Salaried Employees Pensioners and Senior Citizens

CHAPTER-9

PENSIONERS & SENIOR CITIZENS

.2 FAMILY PENSION

Family pension is defined in Section 57 as a regular monthly amount payable by the employer to a person belonging to the family of an employee in the event of death. Pension and family pension are qualitatively different. The former is paid during the lifetime of the employee while the latter is paid on his death to surviving family members. However, in case of family pension, since there is no employer-employee relationship between the payer and the payee, therefore, it is taxed as ‘Income from Other Sources’ in the hands of the nominee(s). In respect of family pension, deduction u/s 57(iia) of Rs.15000 or 1/3rd of the amount received, whichever is less, is available

So will family pension comes under ‘Income from Other Sources’ ?
If then should we use ITR 2?

Please let me know

Thank you
Narayan

Replies (3)

Tax slab from next year shall be Rs. 250,000/-. It also depends on the age of the mother - whether or not senior citizen.

Yes, taxable pension after 1/3 deduction shall be chargeable to tax under income from other sources.

 

Hello Mihir Sir,

Many thanks for your reply

My mother is now 56 years old
Should I submit ITR 1 or 2?

If ITR 1 then should I mention deducted Family Pension alongwith other sources of income (DA, FD interest etc..) under Income from Other Sources?

Please let me know

Thank you

Kind regards,
Narayan

Yes, you may file either ITR-1 or ITR-2 for your mother, and show family pension and FD interest under income from other sources.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details