Cen. Exc. rules-2002- rule-8 -manner of payment

"Provided further that where an assessee is availing of the exemption under a notification based on the value of clearances in a financial year, the duty on goods cleared during a calendar month shall be paid by the 15th day of the following month"

THE QUESTION IS AS BELOW.

I know that now duty is to be paid by 5th even for those who are availing value based exemption. Then, why, in the above rule, the date is shown as 15th in Cen exc rules-2002?

Replies (1)

examption based on value of clearance means 8/2003, which exempts the assesee upto 150 Lacs of clearance, and they are entitled to pay duty by 15th of the folowing month, and furnish return quarterly basis in place of monthly. 

 

those who are not availing 8/2003 are required to pay by 5th of next month and file return monthly basis by 10th

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details