AS 22

whether prepaid insurance is DTA or DTL as per AS 22? n why?
Replies (9)
Thanks for the query, Nidhi,
By Prepaid Ins. I believe you mean Prepaid Ins. Premium,
See to calculate DTA/DTL there has to be timing diff. between allowance of expense from accounting and taxation point of view.
But above expense in not allowed in either of the systems, thus there will not be any rise to timing diff. hence not question of DTA/DTL.
Hope you have an answer, but in case of any issue please revert,
Thanks,
Abhimanyu
Thanks for ur reply..bt in some books ,prepaid expenses are shown as DTL..why so??
as per income tax act, we can take deduction of insurance premium ful
as per books of accounts we will claim only the portion of insurance premium pertains to that year as expense i.e after deducting prepaid portion

so we are claiming more deduction in income tax act which ultimately leads to DTL
Dear Ajay, could you please provide any reference for full deduction allowance of prepaid ins. premium for a business entity and also on which asset or person it be allowed in full, please help me with any provision or case in this regard,

Sincerely,
Abhimanyu
Dear Abhimanyu,

Treatment of Insurance:

In case of buildings: as per section 30 we can claim full deduction

In case of plant, machinery, furniture: as per section 31 we can claim deduction fully

In case of stock in trade: as per section 36(1)(i) we can claim deduction fully

on health of employees: we can claim deduction fully as per section 36(1)(ib) provided it has paid by mode other than cash

In the above sections there is no explanation regarding the treatment of prepaid insurance like we usually did in books of accounts. so we can claim deduction fully

hope your query resolved

Thanks & Regards,
Ajay
Thanks for replying, Ajay,
Because such sections do not provide specifically for prepaid exp. I made assumption that such payment be divided in the period covered by ins.
though you seem to be right too, but its just view I and your good se
*self have taken our own views, but I agree that full deduction can also be claimed,

Thanks,
Abhimanyu
i think i got my answer..thank u for ur replies..

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details