Central and State Board are considered as educational institutions for the purpose of conducting examinations


Quick Summary
The Karnataka Authority for Advance Ruling (AAR) has determined that Central and State Education Boards are to be considered educational institutions for the purpose of conducting examinations. This ruling clarifies that services related to conducting examinations by these boards are exempt from Goods and Services Tax (GST). Even when printing and digitisation of answer booklets are outsourced, the board remains the recipient of services, and these activities are covered under the nil-rated tax category.

Court :
AAR, Karnataka

Brief :
The AAR, Karnataka in the matter of M/s. Karnataka Secondary Education Examination Board [Advance Ruling No. KAR ADRG 17/2022, dated July 01, 2022]has held that the Central and State Board are considered as educational institution for the purpose of conducting examination.

Citation :
Advance Ruling No. KAR ADRG 17/2022, dated July 01, 2022

The AAR, Karnataka in the matter of M/s. Karnataka Secondary Education Examination Board [Advance Ruling No. KAR ADRG 17/2022, dated July 01, 2022] has held that the Central and State Board are considered as educational institution for the purpose of conducting examination.

Facts

M/s. Karnataka Secondary Education Examination Board (“the Applicant”) is an independent Board with statutory powers established by the Karnataka Secondary Education Examination Board Act, 1966 for the purpose of performing all the activities in relation to the conduct of public Examination. The Applicant’s main activities are printing papers, answer booklets, admit cards for which the Applicant maintains full ownership but the actual printing is done by the third party.

The Applicant contented that Examination forms, an integral part for obtaining a degree, and is the determinant factor for whether the student obtains the said qualification or not and hence come within the ambit of Educational Institution. The incidental services provided by the third party on behalf of the Applicant, of scarring of answer booklets and converting the same into digital images are all to be classified as services and would fall under theervices provided by the educational institution” of the Notification 12/2017-Central Tax (Rate) dated June 28, 2017 (“Services Exemption Notification”) which provides that services relating to conduct of examination by the institution are liable to charge the Goods and Services Tax(“GST”) at Nil rate.

Issues

  • Whether the Applicant is treated as an educational institution for the purpose of applicability of GST?
  • Whether the activity of printing by a third party on behalf of the Applicant constitutes supply of services?
  • Whether the printing activities and incidental services performed on behalf of the Applicant are covered underServices Exemption Notification andare subject to nil rate of tax?

Held

The AAR,Karnataka in [Advance Ruling No.KAR ADRG 17/2022, dated July 01,2022]held as under:

  • As per clause(vi) of the Notification No. 14/2018-Central Tax (Rate) dated July 26, 2018 (which amended Services Exemption Notification) state that the Central and State Education Board shall be treated as Educational Institution for providing services relating to conduct of examination.
  • Observed that, the printing activities is done by the third party on behalf of the Applicant, which makes the Applicant recipient of services and not the supplier of the services.
  • Held that, the incidental services provided on behalf of the Applicant are subject to nil rate of tax.

FAQ :

Yes, the Karnataka AAR has ruled that Central and State Education Boards are treated as educational institutions for services related to the conduct of examinations.

No, services provided by educational institutions relating to the conduct of examinations are subject to a nil rate of tax under the relevant GST notification.

If a third party prints examination materials on behalf of the Board, the Board is considered the recipient of services, and these activities are covered under the nil rate of tax.

Yes, incidental services like scanning and digitising answer booklets, when performed on behalf of the Board, are also subject to the nil rate of tax.

 



Judgement posted by

Service

FCA, FCS LLB with21 Yrs of Experience inTaxation Indirect and Direct: Education Qualification: B.Com (Hons) Chartered Accountants Company Secretary LLB Qualified SAP FI/CO Consultants Professional Membership: Chairmanof Indirect Tax Committee of PHD Chamber of Commerce Member of Indirec ... Read more

Comments




CCI Pro



Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details