Can a assessing officer disallow 20% of telephone expenses when on the whole amount fbt is also paid by the company?
Can a assessing officer disallow 20% of telephone expenses when on the whole amount fbt is also paid by the company?
Ya assessing officer can disallow depending on the case. In this case you can claim for FBT refund which u have already paid on 20%. Wait for other reply.
Sir
Please let me know the stepts for computation of relief u/s89 read with rule 21A with an example of an illustration. its urgent......... send the details to my email-id sreeevanisraor @ gmail.com
relief u/s 89(1) may be calculating as follows :
supose: (MAXIMUM EXEMPTION LIMIT FOR THE ASSESSEE IS 1,50,000)
Salary received in F.Y 08-09: 5,00,000/-
Salary received in F.Y 07-08 2,50,000/-
and you received Rs 1,00,000/- as increasd salary pertaing to F.Y 07-08 which is not taxed in F.Y 07-08
now to compute relief follow the following steps:-
1. Compuete tax for F Y 08-09 on Rs 5,00,000/-
2. Compute tax for F.Y 08-09 on Rs 5,00,000/- and Rs 1,00,000/- i.e on Rs 6,00,000/-
3. Deduct tax as calculated in Step 2 from tax calculated in Step 1
Supose Tax in Step 1 = (15,000+20,000) 35,000
Tax in Step 2 = (15,000+30,000+30,000) 75,000
Step 2- Step 1 = 75,000-350,00 =35,000/-
4 Compute tax for F Y 07-08 on Rs 2,50,000/-
5. Compute tax for F.Y 07-08 on Rs 2,50,000 + Rs 1,00,000/- i.e total 3,50,000
6 Deduct tax as calculated in step 5 from tax calculated in step 4
Supose Tax in Step 4 = (10,000) 10,000
Tax in Step 5 = (15,000+10,000) 25,000
Step 5- Step 4 = 25,000-10,000 =15,000/-
7 Deduct Step 3 form Step 6
i.e 35,000-15,000 =20,000
20,000 /- shall be relief u/s 89(1)
if balance in step 7 show negative ( -ve) amount there is no need to claim relief
| Originally posted by :jaideep malik | ||
| " | relief u/s 89(1) may be calculating as follows : supose: (MAXIMUM EXEMPTION LIMIT FOR THE ASSESSEE IS 1,50,000) Salary received in F.Y 08-09: 5,00,000/- Salary received in F.Y 07-08 2,50,000/- and you received Rs 1,00,000/- as increasd salary pertaing to F.Y 07-08 which is not taxed in F.Y 07-08 now to compute relief follow the following steps:- 1. Compuete tax for F Y 08-09 on Rs 5,00,000/- 2. Compute tax for F.Y 08-09 on Rs 5,00,000/- and Rs 1,00,000/- i.e on Rs 6,00,000/- 3. Deduct tax as calculated in Step 2 from tax calculated in Step 1 Supose Tax in Step 1 = (15,000+20,000) 35,000 Tax in Step 2 = (15,000+30,000+30,000) 75,000 Step 2- Step 1 = 75,000-350,00 =35,000/- 4 Compute tax for F Y 07-08 on Rs 2,50,000/- 5. Compute tax for F.Y 07-08 on Rs 2,50,000 + Rs 1,00,000/- i.e total 3,50,000 6 Deduct tax as calculated in step 5 from tax calculated in step 4 Supose Tax in Step 4 = (10,000) 10,000 Tax in Step 5 = (15,000+10,000) 25,000 Step 5- Step 4 = 25,000-10,000 =15,000/- 7 Deduct Step 3 form Step 6 i.e 35,000-15,000 =20,000 20,000 /- shall be relief u/s 89(1) if balance in step 7 show negative ( -ve) amount there is no need to claim relief |
" |
Thank u jaideep and vikas, for your timely help.
with regards,
Vani Rao.
Articled Assistant
gd & correct answeers r with u already.
Your are not logged in . Please login to post replies
Click here to Login / Register
HKC | Chartered Accountants & Business Advisors
Ludhiana
CA
View Details
S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS
New Delhi
CA Inter
View Details
Malhotra Rajesh & Associates
New Delhi
B.Com
View Details
Fytomax Nutrition Private Limited
Aurangabad
CA Inter
View Details
CCI
Pro
India's largest network for
finance professionals