Tds on sale of property by nri builder

Whenever a NRI sells property in India the buiyer should deduct TDS u/s 195. In this case the NRI seller is having construction business and he is selling a shop (Business Income, not capital gain)

Should the TDs be deducted u/s 195 @ 31.2% by buyer? Will the buyer need to take TAN?

Replies (4)

What is the residential status of seller (individual/firm) ?

If its NRI Section 194-IA not applicable........ & hence TDS has to be deducted as per sec. 195

Sir pls reply this querry

https://www.caclubindia.com/forum/service-provider-to-local-authority-taxable-or-not--497692.asp?offset=1

Capital gain @ 20% apply plus surcharge and health and education cess.
buyer is required to take tan no if he is buying a property from NRI .Tan no is not required in case the property is purchased resident Indian

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details