TDS on Hotel Lodging & Boarding

Dear Experts,

Whether TDS is applicable on hotel Lodging and Boarding for official purpose ? The bill amount is more than Rs. 1.0 Lakh. The amount is inclusive of Room Tarrif and Fooding. The cost is variable for different clients.which section is applicable in this case ? section 194C or 194I.

Please guide.

Thanks
Pradeep
Replies (2)
Quick Summary
This discussion explores whether Tax Deducted at Source (TDS) applies to hotel lodging and boarding expenses for official purposes, particularly when bills exceed £1 Lakh and include room tariff and food. The core question is whether Section 194C or 194I of the Income Tax Act is applicable. Initial advice suggests Section 194I may apply if the arrangement is on a regular basis, though this point is debated.

No tds to be deducted if not on regular basis.

if in regular basis..tds at 10 percent under 194 I.
Not on regular or irregular concept

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details