TDS on GST @ 2% where taxable service exceeds Rs.250000/-

Sir/Madam

Whether TDS on GST @ 2% where taxable supply of goods/services applicable to Central Government Services to State Government is applicable.

State Government Transport is providing services to the Central Government towards convey of mail bags from one place to another place under service agreement. Central Government is paying certain amount for getting this services. Whether TDS on GST @ 2% to be recovered when the bill amount exceeds Rs.250000/- or the it is exempted from the deducting TDS.

Replies (1)
Quick Summary
GST TDS at 2% under Section 51 applies when taxable services are supplied to the Central Government under a contract exceeding Rs. 2.5 lakh. If the transport service provided by the State Government is taxable under GST, the Central Government must deduct TDS on the taxable value excluding GST.

Hi Arun — this is a good and important question regarding TDS under GST provisions in the case of inter-governmental service contracts.

Let’s break it down clearly:


βœ… Context Summary:

  • State Government Transport Department provides transport services (mail conveyance) to the Central Government (likely Department of Posts or similar).

  • A service agreement exists.

  • Bill amount exceeds β‚Ή2,50,000.

  • You're asking: Should GST TDS @ 2% be deducted under such circumstances?


🧾 Relevant GST Provision:

πŸ“˜ Section 51 of CGST Act – TDS under GST:

TDS @ 2% (1% CGST + 1% SGST or 2% IGST) is to be deducted by specified persons when:

  • Payment is made to a supplier of taxable goods or services, and

  • Contract value exceeds β‚Ή2.5 lakh (excluding GST), and

  • Both supplier and recipient are registered under GST

βœ… Who are required to deduct TDS under GST?

As per Section 51, the following are required to deduct TDS:

  • Central Government

  • State Government

  • Governmental Agencies

  • Local authorities

  • Public sector undertakings

  • Certain notified bodies

So, in your case:

  • Central Govt is the recipient and is liable to deduct TDS under GST.

  • State Govt Transport is the supplier of service.


⚠️ Is TDS under GST applicable in your case?

βœ… Yes, TDS under GST @ 2% is applicable, if all of the following are true:

Criteria Status
Supplier is registered under GST βœ… Likely Yes (State Transport Dept)
Recipient is Central Govt βœ… Yes
Contract value > β‚Ή2.5 lakh (excluding GST) βœ… Yes
Supply is taxable (i.e., not exempt) βœ… Yes, if the transport service is not exempt under GST

So, if the transport service is not in exempt category under GST, TDS @ 2% should be deducted.


🟨 But is this transport service exempt under GST?

As per GST Exemption Notifications (esp. Notification No. 12/2017 – Central Tax (Rate)):

Certain transport services (like public transportation of passengers, or goods transport by Govt for non-commercial use) may be exempt.

However, if the State Transport is charging GST on the bill (which it likely is, if the service is for business or contract basis), then it's taxable, and TDS applies.


βœ… Final Answer:

Question Answer
Should Central Government deduct TDS @ 2% under GST on payment to State Govt Transport Dept for mail services? βœ… Yes, if the billed service is taxable under GSTand the bill exceeds β‚Ή2.5 lakh (excluding GST).

πŸ“Œ Additional Notes:

  • TDS should be deducted on the amount excluding GST (i.e., on the taxable value only).

  • TDS must be deposited with the government and reported in GSTR-7 by the deductor (Central Govt).

  • The deductee (State Transport) can view it in their GSTR-2A and claim the amount.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details