Tcs applicability on advnce paid for residential property

Sir,  husband and wife having seperate incom are buying a residential aprtment jointly for around 60 lakhs. They are paying an advance of 20 lakhs , each 10 lakhs and entering into an agreement with the seller. Do they need to deduct TCS on the advance payment?

 

 

Replies (3)
Quick Summary
This discussion clarifies whether Tax Collected at Source (TCS) applies to advance payments for a jointly purchased residential property. While TCS is not directly applicable to the buyer, the conversation highlights that Tax Deducted at Source (TDS) under Section 194IA is indeed relevant for the buyer if the property value exceeds 50 lakhs and the seller is a resident Indian.

Yes, TDS at 1% u/s. 194IA is applcable, if seller is Resident Indian.

Sorry, the question is about TCS and not TDS. Is it a typographical error?

TCS is not applicable on buyer. TDS u/s. 194IA is applicable on buyer of any property having value more than 50 lakhs.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details