Tax on prizes in kind

If one wins a prize in kind eg. a car and pays the mandatory TDS, will there be any additional tax implication if:

i) the car is sold immediately on delivery for a price that is lower than the original market value of the car (once the car leaves the showroon, the market value already drops)?

ii) the car's model is exchanged for a higher end version and the incremental difference in market values is paid to the dealer?

Replies (1)

Dear Menka

 

You need not to pay furrther taxes on transfer of you car.

 

As per section 2(14) of income tax act 1961 the personal Effect of movable nature assets are specially Excluded from the ambit of capital Assets Defination

- Wearing Apperals

- Furniture

- and Vehicle used by tax payer or dependent member of the tax payer.

 

So transfer of car used for personal perpose not atract capital gain liability 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details