Hi all,
Can anyone please tell me whether service tax to be collected on the advance amount received on a contract though we have not yet completed the terms of work spelt out in the agreement?
Hi all,
Can anyone please tell me whether service tax to be collected on the advance amount received on a contract though we have not yet completed the terms of work spelt out in the agreement?
No, as service would not yet have been provided.
ADVANCE RECEIVED IS LIABLE TO SERVICE TAX , IF FINAL BILL IS LIABLE TO TAX. SERVICE TAX IS PAYABLE ON AMOUNT COLLECTED AND NOT FILLED.
Hi,
Just to add to Ram Kumar's reply from 16-May-2008, even if there is any book entry for any amount in relation to taxable transaction with associated enterprise as defined in 92A of Income tax, service tax is payabl
Hi,
The Finance Act, 2005 has inserted explanation 3 in sec 67 so as to clearify that the Gross amount charged for the taxable service shall include any amount received towards the taxable service received before, during or after provision of such service.
Amendments have been made in section 65 (105), section 67 and rule 6 of service tax rules, 1994 to link payment of service tax with the receipt of payment for the taxable services provided or advance payment received towards taxable services to be provided in future.
In other words, a person is liable to pay the tax as soon as the consideration towards the taxable servide is received.
When advance received against Service to be rendered is taxable, whether advance paid to GTA ( Transporter) against freight, qualify for Service tax ? or service tax becomes payable only on submission of bill by GTA. Kindly clarify with relevant notification please.
if your query is - "whether i can utilise input credit based on the advance paid", the answer is yes.
do i have to pay the service tax on mobilisation advance?pls tell me
Yes ST has tobe paid on mobilisationb advacne unless it can be proved that it is in relation to procurement of material. Tribunal decision available for this. However non payment could lead to dispute.
The advance money treated as 110.3% i.e. 100% (Basic) + 10.3% (Service Tax).
If you received advance 1,00,000/-*** then,
1,00,000 * (110.3/100) = 90,662/-*** (Assessable Value)
1,00,000 - 90,662 = 9,338/-*** (Service Tax Liability)
Reconciliation will be,
90,662 + 9,338 = 1,00,000/-***
From the above replies it is clear that Service Tax is payable on any Advance money received even before rendering of Service Tax.
However my question is whether we need to RECOGNISE REVENUE in the books for advance received against future renderable service because as per AS 9 Revenue is to be recognised when Service is performed and there is reasonable certainty for collection of the same. However in case where Collection is already made but service is yet to be rendered whether revenue is liable to be recognised?
Further in my case it is important to note that taxable invoice for future is already raised though the service is yet to be rendered and money also received.
Please suggestion with justification whether to recognise revenue in above case.
-CA Jimmy Chauhan
Your are not logged in . Please login to post replies
Click here to Login / Register
S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS
New Delhi
CA Inter
View Details
Abic and Mani Chartered Accountants
Kottayam
B.Com
View Details
CCI
Pro
India's largest network for
finance professionals